Geriatriefysiotherapie

Geriatrische_fysiotherapie-fysiotherapie-kersenboogerd-hoorn

Wat als bewegen niet meer vanzelfsprekend is wanneer u ouder wordt? Gaat uw conditie achteruit of neemt de kracht in uw benen af? Is overeind komen moeilijk en raakt uw evenwicht wel eens verstoord?

Wat is geriatriefysiotherapie?

Iedere dag bent u afhankelijk van het functioneren van uw lichaam. Door ouderdom of ziekte is een goed functionerend lichaam soms niet meer vanzelfsprekend. Lopen, traplopen, fietsen, wassen, aankleden en/of huishoudelijke activiteiten worden dan moeilijker en de kans op vallen neemt toe. De geriatriefysiotherapeut biedt uitkomst! Geriatriefysiotherapie is gericht op het behandelen van ouderen met meervoudige gezondheidsproblemen.

Onze geriatriefysiotherapeut

Evelyne de Ligny is als Msc. geriatriefysiotherapeut verbonden aan Fysiotherapie Gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn. Tevens is Evelyne verbonden aan de Masteropleiding Geriatriefysiotherapeut SOMT als stagedocent.

Wat kan onze geriatriefysiotherapeut voor u betekenen?

Onze geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van ouderen met meervoudige gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte, de ziekte van Parkinson, dementie en/of een ongeval met als gevolg een heupfractuur. Zij heeft kennis van diverse ouderdomsziekten en de daarbij passende fysiotherapeutische behandeling. De geriatriefysiotherapeut verbetert uw lichamelijk functioneren en voorkomt verdere achteruitgang. Hierdoor blijft u zo zelfstandig mogelijk in uw dagelijkse handelingen.

Onze geriatriefysiotherapeut kan ook vaststellen of er sprake is van kwetsbaarheid. Kwetsbaarheid is geen echte diagnose, maar meer een toestand die een persoon kwetsbaarder maakt voor een slechte gezondheid. Het ontstaan van kwetsbaarheid wordt bepaald door een combinatie van factoren, zoals: lichamelijke factoren (loopsnelheid, spierkracht, mate van lichamelijke activiteit en voedingstoestand), psychologische factoren (o.a. gemoedstoestand zoals depressie) en sociale factoren (bijv. sociale contacten).

De behandeling van kwetsbaarheid richt zich op de verschillende factoren die een rol spelen bij het ontstaan ervan. Leefstijlbehandelingen, waaronder met name bewegen, spelen een zeer belangrijke rol bij het verminderen van kwetsbaarheid. Vooral het verbeteren van spierkracht is effectief om kwetsbaarheid tegen te gaan.

Extra informatie

De zorgverzekeraar vergoedt over het algemeen de behandelingen als u voor fysiotherapie bent verzekerd met een aanvullende verzekering. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden. Vergoedingen uit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico. Kijk voor meer informatie op de pagina vergoedingen en reguliere tarieven.

Informatiebrochures

Op de pagina praktijk- en patiëntenfolders vindt u onder andere een informatiefolder met betrekking tot geriatriefysiotherapie en kwetsbare ouderen.