Overactieve bekkenbodem

Bekken

De bekkenbodem heeft als functies: het dragen van de buikorganen, het openen en sluiten van de bekkenuitgang en het bijdragen aan de stabiliteit van het bekken. De bekkenbodem ligt als een hangmatje van dunne spierlagen onderin het bekken.

Wat is een overactieve bekkenbodem?

Te zwakke bekkenbodemspieren kunnen leiden tot klachten, maar te gespannen of te actieve bekkenbodemspieren ook. Een overactieve bekkenbodem kan leiden tot de volgende klachten:

  • Pijn in de onderbuik, onderrug en/of in de bekkenbodem zelf
  • Pijn rond de geslachtsorganen
  • Plasproblemen, niet goed kunnen uitplassen
  • Veelvuldige urineweginfecties
  • Obstipatie
  • Problemen bij ontlasten, onvolledige lediging bij ontlasten
  • Het ontstaan van aambeien
  • Pijn bij vrijen (zowel bij mannen als bij vrouwen)
  • Erectiestoornissen

Een combinatie van bovenstaande klachten kan ook voorkomen.

Onze bekkenfysiotherapeut

Yvonne Minderhoud is als bekkenfysiotherapeut verbonden aan Fysiotherapie Gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn. Ze geeft ook ontspanningstraining. Yvonne is onder andere gespecialiseerd in het behandelen van een overactieve bekkenbodem.

Wat kan onze bekkenfysiotherapeut voor u betekenen?

Onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut kan behulpzaam zijn bij het leren herkennen van en omgaan met een te hoge spierspanning, die vaak samengaat met een verhoogde spierspanning in andere delen van het lichaam. Er zal aandacht worden besteed aan het op gezonde wijze ledigen van blaas en darmen, zonder onnodige spierspanning of persgedrag.

Daarnaast kan aandacht besteed worden aan de rol van de bekkenbodem tijdens seksuele activiteiten.

Extra informatie en -brochures

De zorgverzekeraar vergoedt over het algemeen de bekkenfysiotherapeutische behandelingen als u voor fysiotherapie bent verzekerd met een aanvullende verzekering. De behandeling van urineverlies wordt vergoed uit de basisverzekering, bij sommige zorgverzekeraars is daarvoor een verwijzing van een arts of specialist naar de bekkenfysiotherapeut nodig. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden. Vergoedingen uit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico. Kijk voor meer informatie op de pagina vergoedingen en reguliere tarieven.

Op de pagina praktijk-en patiëntenbrochures vindt u informatie over de zorg die wij u kunnen bieden op het gebied van bekkenbodem problematiek. Meer informatie en patiëntenbrochures met betrekking tot bekkenbodemproblemen en bekkenfysiotherapie kunt u vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek ((NVFB).