Bewegen met COPD

bewegen_met_COPD-fysiotherapie-kersenboogerd-hoorn

Regelmatig bewegen heeft voor iedereen een gunstige invloed op de gezondheid. Bewegen leidt tot een betere conditie, sterkere spieren en botten en een verhoogde fitheid. Voor mensen met astma/COPD is dit van groot belang omdat astma/COPD vaak tot gevolg heeft dat de algemene conditie van de patiënt achteruit gaat. Patiënten hebben veelal de neiging om inspanning te vermijden, waardoor de algemene conditie nog verder achteruit gaat en problemen in het dagelijks functioneren kunnen ontstaan.

Wat is Bewegen met COPD?

Voor veel mensen met astma/COPD is voldoende bewegen niet vanzelfsprekend. Speciaal voor deze groep mensen bestaat de mogelijkheid om onder deskundige begeleiding van een fysiotherapeut van Gezondheidscentrum Kersenboogerd een specifiek trainingsprogramma te volgen. Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het begeleiden van astma/COPD-patiënten.

Het trainingsprogramma is dusdanig samengesteld dat het de algemene conditie van mensen met astma/COPD kan verbeteren. Daarnaast wordt specifieke voorlichting gegeven, waardoor u beter in staat zal zijn om ondanks de astma/COPD goed te kunnen functioneren. De training vindt plaats in groepsverband.

Deze vorm van fysiotherapeutische trainingsbegeleiding is toegevoegd aan de bestaande COPD-zorg en is tot stand gekomen na intensief overleg tussen de huisartsen en fysiotherapeuten in de Kersenboogerd (Hoorn).

Hoe ziet de training eruit?

Na verwijzing van de huisarts, praktijkondersteuner of longarts zal aan de hand van een intake worden vastgesteld hoe uw trainingsprogramma er uit zal gaan zien. Om uw beginniveau te bepalen is een uitslag van het longfunctieonderzoek (spirometrie) nodig. Deze uitslag geeft uw arts met de verwijzing mee. Tijdens de intake wordt vastgesteld wat voor u de beste manier van trainen is. Ook krijgt u instructies over hoe u de oefeningen het beste kunt uitvoeren.

De training bestaat uit een combinatie van een cardiotraining waarbij uw hart- long uithoudingsvermogen verbeterd wordt en duurtraining op fitnessapparatuur waarbij het lokale spieruithoudingsvermogen verbeterd wordt.

Tijdens de trainingen wordt u begeleidt door een gespecialiseerd fysiotherapeut en zal aan de hand van de ernst van uw longobstructie regelmatig uw saturatie (zuurstofverzadiging in het bloed) gemeten worden. Na dertien weken worden in een evaluatie gesprek uw vorderingen besproken met de begeleidend fysiotherapeut.

Het is bekend dat lichamelijke activiteit voor een langere tijd met een bepaalde regelmaat moet plaatsvinden om de meeste gezondheidseffecten te bereiken. Daarvoor spreken we met u af dat u twee keer per week een uur onder onze begeleiding komt trainen voor een periode van 13 weken. Na afloop van deze trainingsperiode kunt u besluiten om door te trainen in één van onze FysioFitnessgroepen. Óók deze groepen staan onder begeleiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten. Op deze manier is het mogelijk om uw gezonde bewegingsgedrag voort te zetten.

Onze Bewegen met COPD (fysio)therapeuten

Bert Kostense is als fysiotherapeut, sportfysiotherapeut, claudicatio fysiotherapeut en COPD- en revalidatieteamlid verbonden aan Fysiotherapie Gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn.

Tessa Tambach is als fysiotherapeut en lid van het COPD-team en de Parkinson Beweeggroep verbonden aan Fysiotherapie Gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn.

Kirsten Vermeulen is als fysiotherapeut , kinderfysiotherapeut, lid van het COPD team, Kids in Control team en docent babymassage verbonden aan Fysiotherapie Gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn.

Jurriën Vissie is als fysiofitness begeleider verbonden aan Fysiotherapie Gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn.

Voor wie is Bewegen met COPD?

Deze oefengroep is bedoeld voor mensen met astma/COPD

Waar vindt Bewegen met COPD plaats?

De trainingen vinden plaats in de oefenzaal op de locatie Grevelingen. De adresgegevens van deze locatie vindt u aan de rechterzijde van deze pagina.

Wanneer is Bewegen met COPD?

Dagen van de week  Trainingstijden
Maandag 13.30 – 15.15 uur
Dinsdag 14.45 – 15.45 uur
Woensdag Geen training
Donderdag 14.15 – 15.30 uur
Vrijdag 14.45 – 15.45 uur

Wat kost deelname aan Bewegen met COPD?

Deelname aan deze oefengroep maakt niet direct aanspraak op uw eigen risico. In eerste instantie komt vergoeding uit de aanvullende verzekering als u deze heeft. Indien uw vergoeding is bereikt dan kunt u een FysioFitness abonnement aangaan. De tarieven hiervoor vindt u op de pagina tarieven FysioFitness

Gaat het echter om een aandoening welke op de lijst chronische aandoeningen voorkomt, dan valt vergoeding in de basisverzekering. Dit maakt wel aanspraak op het eigen risico wanneer dit nog niet verbruikt is.

Kijk voor de kosten die verbonden zijn aan andere oefengroepen op de pagina tarieven oefengroepen

Hoe schrijf ik me in?

U kunt zich bij de receptie op beide locaties aanmelden bij de receptioniste/assistente voor deelname aan de oefengroep Bewegen met COPD. Er wordt voor u een afspraak gemaakt voor intake bij de begeleidende fysiotherapeut. Daar wordt ook besproken welke dag en tijd u schikt. Voor meer informatie kunt u ook terecht op de pagina inschrijven oefengroepen

Informatievideo’s

De volgende twee filmpjes geeft u meer informatie over COPD en bewegen met COPD